Fris slaatje met rucola, koolrabi, chioggiabiet en Violéta appel

Ingrediënten (4 personen)

Bereiding

Koolrabi en chioggiabieten

  • Schil de koolrabi en chioggiabietjes met een dunschiller.
  • Snij ze in plakjes van 2mm dikte. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline.
  • Schik de schijfjes op twee aparte grote borden waarbij ze elkaar gedeeltelijk overlappen.
  • Besprenkel met citroensap of appelazijn, een klein beetje zout en de citroenzeste.
  • Plaats de schotel in de koelkast en laat minstens 1 uur trekken.
  • De bietjes zullen vocht afgeven, giet dit voor het serveren weg.

Rucola

  • De onderste stukjes van de stelen afsnijden.
  • De rucola wassen en droog deppen.
  • Eventueel de blaadjes in stukjes snijden of scheuren.

Violéta appelen

  • Snij de grote appelen in 8 parten (kleine appelen in 6 parten) en verwijder het klokhuis.
  • Snij de appelpartjes, in de breedte, in plakjes van 2 tot 3mm dikte.
  • Besprenkel met een beetje citroensap.

 Vinaigrettesaus

  • Bereid een vinaigrette door de slaolie te mengen met de mosterd en de honing naar eigen smaak. 

Extra tips

  • Je kan de drie groenten volgens kleur en structuur op een bord schikken en oversausen met vinaigrette.
  • Je kan de Violéta appel ook verwerken zonder de schil.
  • Serveer het eventueel als bijgerecht bij een warme hoofdgerecht.
  • Leg de rucola nat in een plastieken bewaardoos en zet het in de koelkast, op deze manier blijven de blaadjes 1 week vers.
  • Zijn de blaadjes door de warmte een beetje verslapt, snij dan de onderste ½ cm van de steeltjes en leg de blaadjes een uurtje in koud water. Daarna bewaar je ze zoals hierboven beschreven.