Luierpremie

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 5% van het restafval bestaat uit wegwerpluiers. Per baby betekent dit een luierberg van 500 kilo per jaar of ongeveer 1400 kilo tijdens de ganse luierperiode. Bovendien is de fabricage van wegwerpluiers slecht voor het milieu. Per kind zijn gedurende de luierperiode ongeveer 6 bomen, tientallen kilo‘s chemicaliën en heel wat ruwe olie nodig.

De herbuikbare luier

Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar een alternatief. Naast de gewone ’ouderwetse‘ katoenen luiers, zijn er tegenwoordig ook wasbare luiers met de vorm van wegwerpluiers, ook wel broekluiers genoemd. Dit zijn voorgevormde broekjes van katoen, waarover een wollen of ademend nylon broekje gedragen wordt. Binnenin komt nog een papier, dat nadien samen met de ontlasting wordt doorgespoeld in het WC of gecomposteerd wordt. Er bestaat ook een katoenen inlegger, die aangeraden wordt voor ‘s nachts of tijdens lange middagdutjes. Zowel de luiers als de broekjes bestaan in verschillende maten. De katoenen broekluier is gebruiksvriendelijk en kan probleemloos gewassen worden op 60° of 90°. Hij kan gedroogd worden buiten aan de lijn, op het droogrek of in de droogkast.

Voordelen zijn:
- een sterke vermindering van het afval (1,4 ton per kind) en de bijhorende afvalkosten.
- het is goedkoper voor de gebruiker en voor de overheid
- het milieu wordt aanzienlijk minder belast.
- de zindelijkheidsfase van baby’s in herbruikbare luiers start op 2 jaar of zelfs vroeger. Baby’s met wegwerpluiers aan de billetjes doen er gemiddeld 2,5 tot 3 jaar over.
- herbruikbare luiers kan je ook voor een volgend kindje gebruiken. Dan betaal je enkel nog de waskosten.

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen:
- herbruikbare luiers vragen een extra tijdsbesteding van ongeveer 1 uur per week.
- wassen kost energie, water en wasmiddel. Deze kosten zijn echter te verwaarlozen in vergelijking met de kosten voor water, energie en het milieu bij het produceren en verwerken van het afval van de wegwerpluiers.
- herbruikbare luiers vergen bij de aanschaf een zwaardere investering dan wegwerpluiers. Maar de terugbetaaltijd bedraagt slechts zes maanden. Bovendien ontvang je een premie van de gemeente.

Op de milieudienst kan je tijdens de openingsuren een voorbeeldpakket van herbruikbare luiers komen bekijken.

Aanvraagvoorwaarden gemeentelijke premie

Wie kiest voor herbruikbare luiers helpt de afvalberg verkleinen. Dit wil de gemeente ondersteunen door middel van een premie voor zowel de aankoop als de huur van herbruikbare luiers. De gemeentelijke premie bedraagt 50 % van het aankoopbedrag met een maximum van 100,00 euro. Voor huurpakketten dient de aankoopprijs minimaal 50,00 euro te bedragen, voor aankoop is het minimaal aankoopbedrag 200,00 euro. De aankoopbewijzen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar op datum van de aanvraag en de premie dient aangevraagd te worden voor de tweede verjaardag van het kind.

Een aanvraagformulier kan je verkrijgen op onderstaand adres of door hier te klikken.

Verkooppunten in de buurt

- Bio-planet, o.a. te Mechelen en Leuven. Of bestellen via website www.bioplanet.be en na 3 dagen af te halen in Colruytwinkel naar keuze.
- LUCE Luierservice, Kleine Mierenstraat 23 te 2801 Mechelen. Tel. 0477 62 14 74. Website: www.luierservice.be
- Poepidoe (webshop), Juniorslaan 2 te 2811 Leest. Tel: 0485 36 68 46, website www.poepidoe.be . Geven infomomenten in en rond Mechelen.

 

Contact

Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 74 00,
mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur