Diftar

DIFTAR is de afkorting van geDIFferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor de afvalverwerking rechtvaardig te verdelen. Naarmate je minder afval meegeeft, zal je minder betalen. Dit vormt een goede prikkel om de hoeveelheid afval daadwerkelijk te beperken. Het doel van DIFTAR is immers de hoeveelheid afval verminderen.

Tijdens de ophaalronde wordt de container voor en na lediging gewogen. Door het gewichtsverschil is de hoeveelheid afval die je meegeeft meteen gekend. Afval dat bij lediging in de container achterblijft, wordt dus niet aangerekend.

Een gezin dat afval voorkomt en goed sorteert, zal een lage afvalfactuur ontvangen. Met DIFTAR wordt iedereen nog meer verantwoordelijk voor zijn afval en kan iedereen zijn eigen afvalfactuur in de hand houden.

Reparatie of vervanging van een container

Als bij de ophaling de container is beschadigd, dan kan je bellen met de Diftar-informatielijn 0800 97 687. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor de herstelling of vervanging van de container. Deze herstelling of vervanging van de container is gratis. Alleen als de Diftar-container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is - de container is bv. gesmolten doordat de gebruiker er hete as in deponeerde - wordt voor de reparatie of vervanging de werkelijke schade aangerekend.

Containers vergrendelen

Ervaring met DIFTAR leert ons dat er weinig tot geen misbruiken zijn. Indien je je container toch wenst af te sluiten, kan je een slot laten plaatsen. Voor dit slot betaal je eenmalig een bedrag van 35 euro. Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend. Een slot aanvragen kan via de gratis DIFTAR-informatielijn 0800 97 687.