• Home
  • Trefwoorden
  • Sitemap
  • Print
  • verkleinvergroot

Waterpompen

De Heistse berg heeft duidelijk iets met water. Zo kan je nu in de watertoren in het Bergbos terecht, maar ook vroeger was hier reeds openbare watervoorziening. De pompen, die in de meeste gemeenten uit het straatbeeld verdwenen zijn, kan je hier nog op 4 plaatsen op of vlakbij de berg bewonderen.

Wie van op de Oude Godstraat via het Landeken de berg beklimt, komt er 2 tegen. De pompen op het Kerkplein en die onderaan de mooi aangelegde berghelling zijn de belangrijkste.

Pomp Kerkplein

In de 19de eeuw waren gemeenten verplicht om voor hun inwoners, die zelf niet over een bron of waterput beschikten, waterpompen te voorzien. Op de "droge" berg was dit geen overbodige luxe. Deze pomp werd in 1905 opgericht ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. De watermond heeft de vorm van een drakenkop. Ook nu nog kan je met een simpele druk op de knop, proper water uit de pomp laten stromen.

Swanepomp

Deze arduinen pomp stond tot in 1905 op het Kerkplein. Toen men daar een nieuwe pomp plaatste, verhuisde ze naar het Pleintje onder aan de berg. In 1933 maakte de Heistse kunstsmid Arthur Vereecke de sierlijke smeedijzeren bekroning waar de pomp haar naam aan dankt.

 

Contact

Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur
Do: 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Tijdens de openingsuren.