Heem- en radiomuseum

Heemmuseum

In 1956 werd het Heemmuseum opgericht naar een idee van Dr. Jozef Weyns, de medestichter en eerste conservator van het openluchtmuseum in Bokrijk. De verzameling is het resultaat van de jarenlange zoektocht van o.a. de heer R. Lambrechts en Dr. G. Van Oorlé. Een bezoekje aan het heemmuseum is in de eerste plaats kennis maken met de eeuwenoude Kempense boerderij. Je ziet een oude "moos" (keukenaanrecht), kleine huisraad, werkgerief,…

Ook de regionale geschiedenis van de prehistorie tot de Middeleeuwen komen aan bod. Andere thema's: oude klederdrachten, volksdevotie, marktliederen, meet- en weegtoestellen en nog veel meer.

Radiomuseum

Sinds 2003 kan je op de zolder terecht voor een radioverzameling. Je ziet de radio-ontvangers uit het prille begin, die gebruik maken van een erts om het geluid op te vangen. Luidsprekers bestonden nog niet, dus luisterde je hiernaar met de hoofdtelefoon. De volgende generatie radio's werkten met radiolampen en een indrukwekkende hoorn die het geluid versterkte.

Verder zie je toestellen uit de oorlogsperiode, maar ook enkele fraaie design radio's uit de jaren 50 en enkele gadgetradio's, in allerlei vormen en kleuren.

Adres
Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg
www.radiomuseumheist.be

Openingsuren
Elke zondag van 1 maart tot eind oktober van 14 tot 18 uur.

Prijzen
Gratis

Groepen
Groepen kunnen er na boeking via de dienst Toerisme ook op andere tijdstippen terecht.

 

Contact

Dienst Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
mail toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, do, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur